Investiții Sterileco pentru eliminarea sustenabilă a deșeurilor medicale
Noi Investiții Sterileco au fost realizare de curând pentru modernizarea incineratorului. Eliminarea deșeurilor medicale este un proces care necesită respectarea celor mai înalte standarde, pentru protejarea comunităților și a mediului înconjurător.
Sterileco, cel mai important furnizor de servicii de acest tip, a alocat doar în ultimii doi ani investiții substanțiale pentru a oferi beneficiarilor garanția tratării deșeurilor cu un impact minim asupra mediului.
Cea mai recentă investiție în acest sens a urmărit implementarea BAT (Best Availabile Technology) în cadrul incineratorului, pentru a permite recuperarea de energie și separarea apelor industriale folosite din procesul de incinerare.
Valoarea investiției a fost de aproximativ 430.000 de dolari. Lucrările au durat opt luni. Compania a urmărit ca, la finalizarea lucrărilor, să ofere beneficiarilor acces la un incinerator eficient, dotat cu cel mai modern sistem de recuperare a energiei termice și un sistem de colectare a apelor uzate transparent și modern.
Eliminarea deșeurilor medicale prin incinerare
O categorie importantă de deșeuri medicale, cum sunt cele chimice sau anatomo-patologice, necesită incinerare, conform legislației UE. Incinerarea este un proces prin care deșeurile se distrug complet, la temperaturi înalte, rezultând un material inert, neutru din punct de vedere ecologic.
Sterileco a urmărit constant atingerea celor mai înalte standarde din acest punct de vedere, pentru ca activitatea derulată să aibă un impact minim asupra comunităților și mediului.
Investiții Sterileco pentru sustenabilite și eficiență
Proiectul de modernizare a incineratorului Sterileco a vizat îmbunătățirea eficienței instalației de ardere, printr-un sistem inovator de recuperare a căldurii. Acum, căldura reziduală din procesul de răcire a gazelor arse este folosită pentru producerea apei calde.
Soluția implementată a constat în instalarea unui sistem de recuperare a căldurii de pe coloanele de răcire a gazelor arse. Aceasta este folosită pentru a încălzi apa,.
Sistemul include un schimbător de căldură, un rezervor de expansiune și pompe pentru recircularea apei. Schimbătorul de căldură este montat pe una dintre coloanele de răcire, iar apa încălzită este transferată în rezervorul de expansiune. Aici, temperatura apei este controlată și poate fi utilizată pentru încălzirea spațiilor interioare sau apei menajere.
Pentru gestionarea apelor uzate, Sterileco a optat pentru separarea fluxurilor, în funcție de nivelul de poluare și de tipul de poluanți. În acest mod, apa pluvială, apa menajeră și apa rezultată din procesul de incinerare sunt colectate separat, în bazine de retenție. Această separare permite un tratament adecvat pentru fiecare tip de apă, pentru economii de costuri și un impact minim asupra mediului.
Aceste soluții au îmbunătățit eficiența energetică a instalației de incinerare și contribuie la protejarea mediului înconjurător, prin gestionarea responsabilă a resurselor și deșeurilor.
Investiții susținute
Investiția Sterileco în modernizarea incineratorului vine la puțin timp după inaugurarea celei mai moderne instalații de sterilizare a deșeurilor medicale, la Oradea. Sterilizarea este o metodă alternativă de tratare a deșeurilor medicale, prin intermediul aburului sub presiune și a temperaturilor ridicate, pentru decontaminare. Sterilizarea este standardul industrial pentru tratarea sigură a majorității deșeurilor medicale.
Unitatea de la Oradea pentru procesarea deșeurilor medicale este cea mai modernă din țară și a fost inaugurată la începutul anului 2023, în urma unor investiții totale de 1,6 milioane de dolari. Tehnologia de aici a crescut viteza, eficiența și sustenabilitatea în tratarea deșeurilor medicale din regiune. De asemenea, a redus considerabil consumul de apă și energie prin recircularea căldurii din procesul de sterilizare.