Segregarea corectă a deșeurilor medicale, reziduale și periculoase pentru mediu. Ce ambalaje colectoare folosim?
Procesul de tratare a deșeurilor medicale, reziduale și periculoase pentru mediu începe de la segregarea și colectarea adecvată a acestora, în locul în care sunt generate. Această etapă este esențială ca activitatea de tratare să aibă un impact minim asupra oamenilor, comunităților și mediului.
Sterileco România este operator cheie în domeniul sănătății și partener de încredere pentru spitale și clinici publice și private, farmacii, cabinete stomatologice, laboratoare, saloane sau clinici de înfrumusețare. La baza colaborării cu partenerii săi stă implicarea și suportul echipei și sprijinul acordat în a asigura o segregare corectă a deșeurilor, care permite tratarea acestora în condiții de siguranță.
Unitățile sanitare și saloanele de înfrumusețare generează o gamă variată de deșeuri, care se împart în următoarele categorii: obiecte ascuțite cu potențial infecțios, fragmente și organe umane – inclusiv recipiente de sânge și deșeuri medicale care conțin substanțe periculoase.
De ce este importantă segregarea corectă a deșeurilor?
- Asigură conformarea – Segregarea corectă și depozitarea corespunzătoare a deșeurilor este o cerință importantă de conformitate. Deșeurile se colectează în unitățile unde au fost generate, în funcție de tipul și natura lor, folosind recipiente și ambalaje potrivite și respectând un sistem de segregare codificat, emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.
- Protejează oamenii – Personalul medical și echipele Sterileco intră în contact, chiar și indirect, cu deșeurile medicale fiind expuși riscului de infectare sau rănire. Segregarea corectă a deșeurilor asigură protejarea celor care le manevrează.
- Protejează mediul – Segregarea inadecvată poate avea consecințe pentru mediul înconjurător. Fiecare categorie de deșeuri necesită recipiente specifice pentru transport și sunt supuse unor proceduri dedicate de eliminare. Sortarea corectă facilitează procesul de reciclare, pentru reducerea cantitatății de deșeuri depozitate la groapa de gunoi, protejarea resurselor și reducerea nivelului de emisii.
Ce categorii de deșeuri medicale există?
Colectarea, segregarea și depozitarea corectă sunt esențiale pentru un proces conform de tratare a deșeurilor medicale. Deșeurile generate de unitățile sanitare pot fi grupate în patru categorii: obiecte ascuțite, care au intrat în contact cu material cu potențial infecțios; fragmente și organe umane, inclusiv recipiente de sânge; deșeuri medicale infecțioase și deșeuri medicale chimice constând din sau conținând substanțe periculoase, cum ar fi acizi, baze, solvenți sau produse chimice. Colectarea și depozitarea acestora se realizează în funcție de tipul și natura deșeurilor, în recipiente și ambalaje colectoare corespunzătoare.
Sterileco România vă stă la dispoziție cu informații utile legate de identificarea corectă a categoriilor de deșeuri, precum și utilizarea ambalajelor adecvate, în vedera unei segregări corecte.
Ce ambalaje colectoare folosim?
Pentru o separare corectă trebuie respectat un sistem clar de segregare codificat. În acest sens, avem categorii specifice de ambalaje.
- Deșeuri tăietoare-înțepătoare – obiecte ascuțite care au intrat în contact cu deșeuri infecțioase, cum ar fi ace, seringi, lame de bisturiu, pipete sau flacoane. Acestea se colectează și se depozitează în cutii speciale.
- Deșeuri anatomo-patologice – această categorie constă în principal din fragmente umane și părți anatomice. Pentru colectarea acestor deșeuri sunt necesare recipiente speciale, respectiv cutii de carton cu dungă roșie.
- Deșeuri infecțioase – articole precum tampoane, bandaje, halate, culturi și stocuri de agenți infecțioși din lucrările de laborator și dispozitive medicale de unică folosință. Acestea se ambalează și se depozitează în saci speciali de colectare.
- Deșeuri chimice – deșeuri toxice, inflamabile, corozive, reactive sau o combinație a acestora. Colectarea se realizează în recipienți specifici, pentru controlul riscurilor de infectare.
Sterileco rămâne alături de partenerii săi pentru a asigura manipularea, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale în condiții de siguranță, definite prin norme legale, care asigură atât protejarea mediului, cât și sănătatea populației.
Mai multe detalii găsiți accesând link-ul: https://jurmed.ro/medici/segregarea-deseurilor-medicale/