Cum se colectează corect deșeurile medicale? De ce tip de ambalaje aveți nevoie?
Deșeurile medicale și periculoase sunt o categorie aparte de deșeuri, care necesită o tratare specializată, după reguli clare, pentru protejarea angajaților, comunităților și mediului. Indiferent dacă aceste deșeuri sunt generate în unități medicale, cabinete stomatologice sau centre de înfrumusețare, inclusiv saloane de tatuaj, acestea trebuie colectate, ambalate, transportate și eliminate urmând proceduri foarte clare.
Deșeurile medicale și periculoase se împart în mai multe categorii, în funcție de compoziția acestora, iar ambalajele utilizate trebuie să contribuie la manipularea și transportul lor în siguranță maximă. Pentru a veni în sprijinul partenerilor săi, Sterileco România a lansat o linie proprie de ambalaje, facilitând astfel procesul de achiziție din partea clienților.
Principalele trei categorii de deșeuri medicale sunt: infecțioase, chimice și tăietoare-înțepătoare. Pentru fiecare categorie se vor utiliza ambalaje speciale dedicate. Culoarea acestor ambalaje este galbenă sau neagră, în funcție de gradul de periculozitate al deșeurilor.
Sterileco, lider în tratarea deșeurilor medicale în România, oferă partenerilor săi o gamă largă de ambalaje pentru colectarea deșeurilor medicale, din categoriile cele mai utilizate. Acest serviciu simplifică procesul de achiziție, prin prezența unui singur furnizor. De asemenea, oferă avantaje logistice, ambalajele fiind livrate din fiecare dintre stațiile principale pentru tratarea deșeurilor medicale, amplasate în fiecare dintre regiunile mari din țară.
Deșeurile infecțioase
În această categorie de deșeuri intră elemente care au luat contact cu sânge sau fluide ale pacienților, putând fi contagioase. Gestionarea acestora în condiții de siguranță este absolut necesară. Pentru colectarea acestor deșeuri, care nu sunt reprezentate de obiecte ascuțite, unitățile generatoare folosesc cutii din carton, prevăzute în interior cu saci galbeni din polietilenă sau marcați cu galben. Cutiile din carton cu saci de plastic înăuntru trebuie puse pe suprafețe uscate în timpul stocării temporare.
În categoria deșeuri medicale periculoase intră și resturile anatomo-patologice, respectiv bucăți de țesut sau alte materiale biologice din operațiile medicale, care trebuie tratate cu grijă pentru a nu crea riscuri biologice sau de contaminare. Recipientele necesare aici sunt saci și cutii sau containere mobile cu pereți rigizi, amplasate în spațiul central de stocare temporară din unitatea sanitară. Aceste containere pentru depozitarea temporară galbene trebuie să fie rezistente, ușor de spălat și dezinfectat, etanșe și compatibile cu sistemele de transport și procesare a deșeurilor. În cazul în care deșeurile respective sunt destinate incinerării, trebuie colectate în cutii din carton rigid cu un sac de polietilenă în interior, care se închide sigur, sau în cutii din plastic rigid cu capac etanș.
Sterileco oferă partenerilor săi acces la ambalaje de cea mai bună calitate, care pot fi livrate la intervale potrivite pentru fiecare client. Astfel, compania asigură alimentarea din timp și fără crearea de stocuri, cu cele mai utilizate ambalaje pentru depozitarea și transportul deșeurilor medicale. Sterileco deține sub marcă proprie trei categorii principale de cutii de carton, la care se adaugă opt tipuri diferite de saci de polipropilenă. Toate stațiile de tratarea a deșeurilor deținute de companie la nivel național, dispun de depozite cu astfel de ambalaje pentru parteneri.
Deșeurile tăietoare-înțepătoare
În această categorie intră acele hipodermice, seringiile, bisturiile, fiolele, etc. Recipientul destinat depozitării și transportării trebuie sa fie impermeabil și etanș. De asemenea, trebuie să fie dotat cu un sistem de închidere temporară pentru a asigura o măsură suplimentară de siguranță și un sistem de închidere definitivă pentru a preveni contaminarea personalului și mediului. Măsurile enumerate împiedică și posibilitatea ca recipientul sa fie refolosit de persoane din afara unității sanitare.
Deșeurile chimice
Alta categorie importantă de deșeuri medicale este reprezentată de deșeurile chimice. Acestea trebuie colectate în recipiente speciale, marcate corespunzător cu etichete precum „Inflamabil”, „Coroziv” sau „Toxic”. Aceste recipiente trebuie să fie proiectate pentru a preveni orice scurgere și să fie rezistente la compoziția conținutului, fără a forma compuși periculoși. De asemenea, există deșeuri lichide care se colectează în recipiente impermeabile, fiind evacuate doar de firme autorizate.
Există posibilitatea ca aceste deșeuri să fie colectate în ambalajul original, așadar pot fi împachetate în recipiente care nu respectă standardele UN. Dacă nu sunt în ambalajul original, trebuie stocate și ambalate în recipiente potrivit standardelor UN. Câteva exemple de deșeuri chimice sunt produsele chimice utilizate pentru radiografii, dezinfectanții, detergenții sau substanțele folosite pentru sterilizare. Ambalajele pentru aceste tipuri de deșeuri (cutii de PVC și bidoane) se pot achizitiona separat.
Mai jos gasiti diverse tipuri de ambalaje pentru colectarea deseurilor medicale oferite de Sterileco:
Saci
Bidoane
Cutii PVC
Cutii de carton